Instagram
WWW.NUNSWITHGUNSDESIGN.COM

 

about < BACK contact
PENSHURST ARMS, 25 PENSHURST ROAD, HACKNEY, LONDON E9 2no 3 bedroom houses
5no apartments (4 duplex) area: 2743sqft / 255sqm (houses) + 6348sqft / 467sqm (apartments)
total development area: 10233sqft / 951sqm The project was for the proposed redevelopment of a 300sqm corner site that consisted of an existing 450qm 4-storey derelict former public house building (The Penshurst Arms), a former garage and miscellaneous outbuildings and poor landscaping. The development proposal was for the following. full refurbishment, renovation and extension of the existing victorian building to create 5 new apartments +
2 new build 3 bedroom houses. The client was a company formed by local residents who had a desire to see a development that would preserve and enhance the existing building and the current nature of the site. It was important to the vision of the project that the proposed development differ from the prevalent development pattern in the area and deal with the rescue of a unique building of character. The design proposal therefore concerned itself with two aspects within the site: retention and upgrading the old/existing fabric and an insertion of new build elements. This design-led approach resulted in 2 extremely energy efficient new build houses within a building form that was distinctive and contemporary, in both appearance and materials, whilst the existing victorian building was sensitively refurbished as a reclamation project, augmented by an eclectic array of rustic worn, textured materials and ‘found’ fittings and fixtures. A new mansard structure on top of the existing building (providing an additional residential floor and was a means of replacing the irreparable roof structure) along with a new brick external stair core to the rear were installed as ‘ghost’ elements by using materials sympathetic to the original building style and form. The 2 new build Houses were designed in section, from the inside out with carefully and unusually placed glazed slots and planes rather than windows in order to mitigate overlooking and privacy issues, whist making the spaces seem as open and light as possible. The 2 houses whilst differing in layout and form both consisted of a below pavement subterranean excavated level, with a first/second floor CLT structure floating over an ‘open’ ground floor at street level. Conceived as ‘stealth houses’ the rear elevations, facing neighbouring gardens, was covered in living wall whilst the front street facing façade had a reflective cladding to blur the lines of the building forms.